Personbil med tungt släp, BE och utökad B- behörighet

Utökad B-behörighet

Om din bil och släps totalvikter tillsammans överstiger 3500kg men inte 4250 kg behöver du en utökad B behörighet. Detta är ingen ny körkortsbehörighet utan en utökning på ditt B-körkort. Därför krävs det inget körkortstillstånd för att övningsköra och vid provtillfället endast ett körprov. Provet består av ihop och isärkoppling av släp och dragfordon, säkerhetskontroll och körning i trafik.

BE körkort

Om totalvikterna tillsammans överstiger 4250 kg behöver du ett BE körkort. Detta är en egen behörighet och för att övningsköra krävs då ett giltigt körkortstillstånd, detta ansöker du om på
www.transportstyrelsen.se. Den nya behörigheten kräver också att du gör både teori och körprov.

Du har bäst förutsättningar för ett bra slutresultat om du varvar teori och praktik.

Hela ditt kompletta teorimaterial har du i appen körkortsboken BE. Där kan du läsa, öva, titta på filmer och svara på övningsfrågor. Du följer din utveckling och kunskapsnivå i din utvecklingsstege.

När din kunskapsnivå är tillräckligt hög kan du öppna sluttesterna, övningsprov som är utformade precis som trafikverkets kunskapsprov.

Körkortsboken köper du direkt från STR (Sveriges trafikskolors riksförbund) i abonnemangsform där du själv väljer din utbildningstid 1,3,6 eller 12 månader.

Prova eller köp den digitala körkortsboken här.

När du har kommit igång med teorin bokar vi in en körlektion med vår BE lärare. Då har läraren möjlighet att se vilken utbildningsnivå du ligger på och du som elev kan ta upp eventuella frågor.

Kunskapsprovet bokas på Trafikverket i Högsbo, men det finns möjlighet även på andra orter i Sverige. Provet består av 55 frågor och kravet för godkänt är 44 rätt.

Vid körprov används våra fordon.

För att få övningsköra ska du ha:

– fyllt 18 år
– ett giltigt körkortstillstånd
– en godkänd handledare om du ska övningsköra privat

Körprovet består av:

– Säkerhetskontroll
– Körning i och utanför tätort.

 

 

Alla våra elever gör ett utandningsprov i vår alkomätare innan sin körlektion.

bil-korkort

Personbil

När du börjat din utbildning hos oss skapar vi tillsammans med dig din personliga utbildningsplan. Du får då reda på kostnader för ditt körkort, hur lång utbildningstiden kommer att bli och antal lektioner. Vi hjälper dig med allt ifrån körkortstillstånd, teori och körutbildning till riskutbildningar och bokning av prov.

bil med tungt släp

Om din bil och släps totalvikter tillsammans överstiger 3500 kg men inte 4250 kg behöver du en utökad B behörighet. Överstiger totalvikterna tillsammans 4250 kg behöver du istället ett BE körkort.

mc

Motorcykel

Att köra motorcykel är för många en obeskrivlig frihetskänsla. Vi hjälper dig till att bli en säker och riskmedveten mc- förare. Utbildningen består av både teori och praktisk utbildning. Till detta tillkommer också två obligatoriska riskutbildningar.

moped

Moped

För att ta ett AM körkort måste du utbilda dig hos en godkänd utbildare.
I kursen ingår både teoriundervisning och praktisk körträning. Vi hjälper dig med allt från ansökan om körkortstillstånd, utbildning till bokning av teoriprov på trafikverket.

Bengtssons Trafikskola

Vallgatan 12
434 30 KUNGSBACKA

Kontorets Öppettider

MÅN-TORS: 08.00-17.00
FRE: 08.00-13.00